Mihai Goțiu

”A fost ca o revoluție. Am scandat, am cântat și mi-am recăpătat încrederea în oameni”. Mărturii după șase ore de stat la coadă la vot la Londra, plus un protest (VIDEO)

Pe Oana Cotiușca am cunoscut-o de dimineață. Pe Skype. Și mi-a făcut ziua frumoasă. Mi-a recomandat-o altă Oana, când am întrebat-o dacă știe pe cineva care a fost aseară la Londra, la vot. Fusese, și a stat vreo șase ore la coadă pentru a vota. Apoi a stat până târziu alături de cei care încercau, la rândul lor, să voteze. Dar dimineața, când am povestit cu ea, era plină de energie. Și nu era nervoasă. Dimpotrivă, plină de optimism, mi-a mărturisit că aseară și-a recăpătat încrederea în oameni. Că i-a cunoscut pe mulți în lungile ore de așteptare la coadă, la fel de tineri ca și ea, și la fel de hotărâți. Optimismul ei a fost molipsitor, și m-a făcut și pe mine să uit de propria-mi oboseală și de orele de somn lipsă acumulate. Pentru că în cele câteva minute în care am povestit, am înțeles că toate mizeriile întâmplate ieri la secțiile de votare din diaspora au și o parte bună. O parte care i-a adus pe oameni împreună și i-a ajutat să se cunoască. Și cum nu se face să țin doar pentru mine, dau mai departe mărturia, cu părerea de rău că transcrierea mărturiei pierde o parte din tonul ei entuziast.

***

oana cotiusca 1”Am ajuns împreună cu mama, care era în vizită la mine, la secția de votare de la ICR. Când am văzut câtă lume a venit am fost foarte fericită, pentru că doar cu câteva luni înainte, la europarlamentare, au fost doar câțiva. M-a bucurat foarte tare de spiritul ăsta civic. Măică-mea a estimat că o să stăm vreo trei ore la coadă. După patru ore, când înaintasem, lumea era încă cu zâmbetul pe buze. S-au format tot felul de prietenii, pentru că o oră-două vorbești cu ai tăi, dar apoi mai discuți și cu vecinii.

Noi am ajuns pe la ora 13 și am votat la ora 19.05. Eu și prietenii mei suntem printre cei care am ajuns să votăm. La ora 18.00 eram cam 2.000 de oameni în fața ușii, când am început să scandăm ”Vrem ștampile!”, pentru că asta auzisem, că n-ar fi ștampile. A ieșit președintele comisiei de votare, care ne-a spus că ar fi ștampile, dar nu sunt suficienți oameni. Foarte mulți s-au oferit atunci voluntari, dar președintele comisiei a spus că nus e poate, că nu ține de ea, ci de BEC. I-am spus să sune la BEC. A zis că a sunat încă de la ora 12.00, să ceară extinderea programului, dar că i s-a spus ”Nu ne mai sunați, că nu se întâmplă nimic, nu extindem programul”.

”Nu avem foarte multe fotografii sau înregistrări video. Nu ne-am gândit că o să stăm așa de mult la coadă, și ni s-au descărcat bateriile. A venit un tip cu o baterie portabilă și ni le-am mai încărcat cât de cât”

După ”Vrem ștampile!”, oamenii au început să scandeze ”Vrem să votăm!”. Evident, știam deja ce se întâmplă și la Paris, la Munchen, la Viena, sau la Brent Civic Center, în Nord-Vest-ul Londrei, unde e cea mai mare comunitate românească, unde erau tot trei ștampile și unde era evident că trebuiau cel puțin două secții de votare. Apoi am auzit că domnul ambasador Jinga (Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit – n.a.) ar fi dus încă patru ștampile în Brent, și am sperat că se poate și la noi. Asta am auzit, erau tot felul de zvonuri, nu aveam cum să le verificăm. Era un spirit de revoluție. S-a spus că la Paris s-au deschis porțile, că oamenii au reușit să intre, am zis ”hai să facem și noi asta”. Eu mi-am pierdut demult încrederea în politicieni, dar aseară mi-am recâștigat încrederea în oameni, în umanitate. De pe la ora 20,30 nimeni nu vroia să plece. S-a scandat, s-a cerut demisia lui Ponta și demisia lui Jinga. S-a cântat ”Deșteaptă-te, române!” și apoi ”Deschide ușa, creștine!”, după ce s-a închis ușa și a venit Poliția.

”Cât am stat la coadă, am povestit, am socializat, am bârfit. Nu am discutat foarte mult despre politică, cu cine votăm. Există un fel de pudoare, cum englezii nu vorbesc despre bani, nici românii nu discută despre opțiunile lor politice. Nu știu dacă e bine sau e rău”

cinci ore la coadăLegenda foto: ”Dacă vezi asta ai stat cinci ore la coadă”

La ora 21,05 au ieșit ultimii care au votat, și erau doi polițiști. Pe la 21,30 au venit încă șase. Stăteam pe trepte și ne-au rugat, în spiritul lor foarte politicos, că aici sunt foarte politicoși, să coborâm de pe scări, că, în rest, că asta e o țară unde ai voie să strigi. Până pe la ora 22,30 au existat speranțe, pentru că circulau tot felul de informații conform cărora în alte părți s-ar fi extins programul. Spiritul a fost foarte bun, se glumea, dar s-a și scandat ”Jos Ponta!”, ”Jos Corlățeanu!”, ”Jos Jinga!”. La un moment dat oameni s-au și supărat. Poliția a trimis un elicopter, a survolat zona câteva minute, să facă o evaluare, după care a plecat. Na, eram foarte mulți și strigam tare, ceea ce e legal în țara asta, dar vroiau să știe ce se întâmplă.

Eu nu mi-am pierdut speranța după ce s-a întâmplat ieri. S-au strâns peste 3.000 de semnături pentru ca la turul al II-lea să se deschisă centre suplimentare. Foarte mulți dintre cei prezenți au zis că peste două săptămâni vor veni de la ora 6.00 dimineața, pentru că ieri, fiind duminică, cozile au început să se formeze de pe la ora 10,30-11.00. O să încercăm să intrăm în contact cu domnul Jinga, să-l convingem că mai e nevoie de cel puțin încă o secție în Nord-Vest, unde e comunitatea cea mai mare și a fost o singură secție, și una în Est, unde n-a fost niciuna, să nu vină toată lumea în același loc. Au fost mulți care au venit și de la zeci de mile de Londra. Eu m-am bucurat că lumea s-a trezit, că majoritatea eram între 20 și 40 de ani, și mulți erau dintre cei care nu mai votaseră până acum. ”

***

LONDRA, secția de la ICR: Șapte ore la coadă și proteste (video Vlad Borlea)

LONDRA, secția de la Brent Civic Center, momentul în care se anunță că ”se închid porțile” și nu se mai poate vota, deși era doar ora 19.00 (video Ion Holban)

***

La final, ca scurte amănunte jurnalistice: Oana e din Rădăuți, de cinci ani la Londra, e de formație sociolog, și lucrează ca și campaigner coordonator pe sensibilizarea problemelor sociale, la Environmental & Social Change (ESC). A început să-mi spună și despre campaniile în care s-a implicat. Dar asta e o altă poveste. Mai ales că în căutarea unor fotografii ”de împrumut” de pe profilul ei de Facebook, pentru a ilustra textul, mi-am dat seama că sunt lucruri care merită povestite mai pe îndelete.

oana cotiusca si rabla oana cotiusca maria olteanu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “”A fost ca o revoluție. Am scandat, am cântat și mi-am recăpătat încrederea în oameni”. Mărturii după șase ore de stat la coadă la vot la Londra, plus un protest (VIDEO)

  1. MILUT

    Revenirea Ro se poate realiza numai iesind in strada toti politrucii si-au facut plinul din JAFUL NATIONAL facut in ultimii 25 de ani umilind poporul. Decembrie 1898 se va repeta in 2014. Doamne ajuta pe romani sa devina buni crestini!

    Reply
  2. LAZAROIU

    Este o oroare modul în care sunt tratati Românii din strainatate, când e vorba de vot. Orice metoda de a vota, stiind cu cine ei ar vota, este pe cât posibil împiedicata de guvern. Asa a fost si la Paris si nu pentru prima oara. E o metoda bine rodata de acest guvern nedemocratic.
    DFL

    Reply
  3. Dumitru

    Intrucat numarul romanilor care traiesc in strainatate va continua sa creasca ar fi momentul ca, dupa 16 noiembrie, principalele partide politice din Romania (care toate au participat la guvernare in ultimii zece ani fara a impune atunci o rezolvare de fond si de durata a problemei votului in strainatate) sa cada de acord asupra unei solutii durabile, dupa o discutie publica. Nu e vorba de a reinventa roata, solutii exista demult in tarile cu traditie democratica. Mai multe stampile sau mai multe centre de votare nu vor rezolva problema pe termen lung. Normal ar fi sa voteze numai persoanele inscrise IN PREALABIL pe listele electorale in tara respectiv la consulatele din strainatate. Pentru persoanele aflate in deplasare in alta localitate sau tara in ziua alegerilor alte state europene au gasit solutii, nu avem decat sa le selectam pe cele mai bune. Existenta listelor intocmite prealabil devine absolut imperioasa in caz de referendum, cand e nevoie de cvorum. Solutii exista, ceea ce lipseste este vointa politica de a le aplica, iar acesta nu e un fenomen nou. Democratia are un cost, dar el trebuie sa ramana rezonabil.

    Reply
  4. lucian

    Ponta si-a desemnat complicele sa fraudeze votul romanilor din strainatate si daca a reusit se face ca il ameninta cu inlocuirea, probabil tot mafiot. Daca fura la turul doi o sa-l schimbe cu altul. De prefectii care au impiedicat pe studenti sa voteze dupa metoda „Sova (cu stampila si angajament pe propria raspundere)” daca nu s-a plans nimeni din afara romaniei, tace. De ce o face? Probabil ca are in „portofoliu” alte metode de fraudare.

    Reply
  5. Dorian

    Pot sa va spun ca la Bordeaux la ora 10 votasera 10 persoane iar la ora 13, 95 de persoane, potrivit afisajului sectiei de votare. La ora 15 cand am ajuns noi, nu era nimeni. Din pacate doar 2 cabine de vot. Aviz amatorilor care vor sa scape mai repede. Nu inteleg de ce nu au pus sectie de votare la Nantes unde se afla o comunitate mare de romani in schimb au pus-o tocmai la Brest. Pot sa presupun ca au instalat-o acolo pentru à veni cat mai putini. Distanta Nantes-Brest nu este de neglijat. Déci, romani haideti la vot in 16 noiembrie caci, in definitiv, acesta conteaza cel mai mult. Doar nu credeati ca va scoate vreun candidat mai mult de 50 la suta.

    Reply
  6. C. Conopida

    Trebuie sa avem mai mare incredere in bunele intentii a premierului Ponta, a ministrului Corlatean, si a MAEului si in general pentru turul 2. Eu cred ca n-au fost pregatiti pentru numarul mare de romani care traiesc in strainatate zilele astea, mult mai mare decat in 2009. Oricum pentru faptul ca lucrati in strainatate aveti de multumit tot premierului, un deosebit exemplu de politician de stil nou, integru, progresiv, democrat, cu mare renume si apreciat la nivel european, si care ofera la un adica o imagine mai pozitiva Romaniei decat multi dintre cei care au fost pana acum.

    Reply
  7. ION

    CINSTE VOUA , MEREU A-TI FACUT DIFERENTA . JEGOSII AR TREBUI SA SE GANDEASCA , LA BANII CE-I ADUCE-TI IN TARA , LA MESAJUL PE CARE-L DATI CA ROMANI , SUNTE-TI CEI MAI BUNI AMBASADORI AI ROMANIEI DEOARECE INTRATI IN CONTACT CU OAMENII DE RAND , CE OR FI EI ,ENGLEZI IRLANDEZI, NEMTI ITALIENI , SPANIOLI …………SA MAI CONTINUI ? NU CRED CA AM SPUS TOT . –– RUSINE –-MAE – PENTRU CE FACE .

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *