Marian Petru

Parcul Copou, unde se află și teiul lui Eminescu, lăsat pradă de autoritățiile publice locale mirosului de coteț și gunoaielor

Două grădini publice din Iași au atins cel puțin celebritatea regională, dacă nu și pe cea națională: Parcul Copou, datorită teiului lui Eminescu și Obeliscului cu lei, și Parcul Expoziției pentru tentativa Primăriei municipiului de a tăia din perimetrul său câteva zeci de arbori seculari.

În dreptul primului dintre ele, și anume Parcului Copou din dealul cu același nume, se poate adăuga mențiunea că este una dintre emblemele orașului.  De aceea, cu atât mai mult, spațiul ar trebui să invite la promenadă și relaxare pe turiști, dar și pe locuitorii urbei.

copou2

Dacă pentru oaspeții Iașului cele două monumente  aflate în perimetrul  grădinii sunt motive de a urca bulevardul Carol I, în schimb, pentru locuitori, Copoul este printre puținele refugii din oraș  în fața anostelor cartiere fără spații largi verzi.

Acestea, dar cu siguranță și altele ar trebui să atragă atenția administrației publice locale în mod constant asupra stării Parcului Copou. Și totuși, pe cât de generos este  spațiul, pe atât de trist este modul în care municipalitatea gândește importanța acestuia pentru oraș.

copou3

Semne de întrebare pentru grija purtată parcului și, de ce nu, pentru cei care îl vizitează, sunt ridicate de ceea ce oferă o scurtă vizită.  Probabil cea mai evidentă dovadă  este dată de calitatea aleilor parcului. Dacă în unele zone asfaltul este încă la locul său, în multe altele, aleile sunt într-o stare deplorabilă, cu asfalt decopertat și cu denivelări. Astfel, orice părinte ce-și plimbă copilul în cărucior are posibilitatea să-și demonstreze, fără a dori, priceperea în conducerea vehicului. Aceeași provocare este valabilă și pentru micii bicicliști.

Dincolo de pașii împiedicați care pot fi făcuți, simțul olfactiv este și el pus la încercare. Asta pentru că arborii de pe una din laturile parcului, culmea, chiar cea de la bulevard,  sunt locul în care ciorile și-au făcut cuiburi; miros de coteț, mai ales pe timpul verii cînd temperaturile amplifică izul, bănci murdare și multe pene.

Cu excepția zonei centrale a grădinii publice, unde răsadurile cu flori sunt schimbate frecvent, în rest, grija pentru aspectul parcului lipsește; crengi uscate căzute din copaci, resturi de blocuri de beton în zone cu verdeață și, nu în ultimul rând, cabluri de electricitate lăsate neglijent după ce, în urmă cu câțiva ani, au fost schimbați stâlpii pentru iluminat public.

copou4

Desigur, lista ar putea continua. Referitor la o posibilă finanațare a unor măsuri de aducere a Parcului Copou la starea echivalentă renumelui său, municipalitatea a dat de înțeles că lucrează la un proiect . Dar nu se știe când va fi scris, aprobat, pus în practică. Într-o declarație consemnată de presa din Iași, viceprimarul Mihai Chirica a spus că o inițiativă privind reamenajarea grădinii publice este în curs de definire. Același reprezentant al primăriei ieșene nu a dat termene clare pentru rezolvarea problemelor. Despre posibila finanțare, Chirica a precizat că banii ar putea veni de la Uniunea Europeană din fondurile pentru perioada 2014 -2020. La capitolul promisiuni, stăm bine. Planul de amenajare a parcului ar urma să includă, în viziunea  viceprimarului, și consolidarea ”piscului cu lei” (de fapt, e vorba de Obeliscul cu lei, monument istoric ridicat la 1841).

ARC te invită să spui și tu publicului larg despre astfel de exemple ale nepăsării autorităților publice din localitatea ta. Trimite fotografie și un scurt text pe adresa contact@romaniacurata.ro si vom scrie despre cazul identificat de tine, fie că vorbim despre monumente abandonate degradării, fie de lucrări publice pentru care cheltuirea unor sume mari de la buget nu se justifică.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *