Daniel Befu

Petrom sau Gazprom? Cine a otrăvit apa în Banat? Și cât de tensionată a devenit lupta între localnici și firmele de prospecțiuni în Vestul țării

Analizele apei din Beba Veche (cea mai vestică localitate din România) indică o contaminare a apei potabile cu arsen mult peste limita admisă. Sursa contaminării e incertă: de vină sunt fostele exploatări de țiței ale Petrom sau posibilele exploatări de gaze de șist, de peste graniță, ale subsidiarei sârbe a Gazprom? Faptul că, în urmă cu trei, autoritățile de mediu nu au prins în raportul anual contaminarea apei din localitate îi face acum pe localnici să privească cu temeri orice fel de activitate de prospecțiuni din zonă. 

În plus, prospecțiunile care se fac în zonă (din nou fără a fi clar: după hidrocarburi convenționale sau după gaze de șist?) i-au îndemnat la acțiune pe localnicii care depind de sursele de apă. Cu atât mai mult cu cât firmele de prospecțiuni acționează la limita (sau chiar dincolo de limita) legalității. România Curată vă prezintă tabloul unei situații care poate duce la incidente grave în orice moment.

***

Beba Veche, cel mai vestic punct al patriei. Aici e Triplex Confinium, adică locul unde se întâlnesc trei granițe: românească, sârbă și ungară, un punct simbol pe hartă, despre care se învață încă din școala primară, la orele de geografie. Beba Veche e totodată și locul unde se ciocnesc, pe de o parte, interesele economice ale unei grupări de afaceri cu conexiuni politice puternice, care vizează profiturile de pe urma exploatării resurselor minerale din subsol, și, pe de altă parte, nevoia de apă a locuitorilor zonei, atât pentru ei și animale, cât și pentru agricultura de pe urma căreia trăiesc.

Petrom a exploatat și a ecologizat. Sau nu?

De cel puțin trei ani, sătenii din Beba Veche beau din căni, pahare și polonice apă infestată, urmare a activității petroliere din zonă. Sondele au aparținut până recent Petromului, care și-a închis prăvălia, ecologizând zona. Sau pretinzând că a făcut asta. Dar după ce răul a fost deja făcut: pânza freatică a fost infestată în 2011, apa devenind de nebăut. Atunci Petrom a scos rapid bani din buzunare ca să facă un nou foraj, după apă potabilă. Însă apa din puțul proaspăt săpat e uleioasă. Oamenii au dat în clocot de-abia acum, în frunte cu primarul, care a comandat la Arad analize de apă, descoperind în ea arsenic în concentrație de 2,5 ori mai mare decât limita maximă admisă: “În urma unor analize efectuate la un laborator specializat din Arad, am constatat că conținutul de arsen din apa potabilă de la Beba Veche în ultimele 12 luni a crescut în limite foarte mari. Dacă acest conținut de arsen este acceptat până la 10 unități, în momentul de față, este crescut la 26 de unități. Acest lucru nu se poate explica decât prin exploatările care au loc la un kilometru de comuna Beba Veche, peste granița cu Serbia. Aceste exploatări au loc de doi ani în Serbia și efectele nu au întârziat să apară și la Beba Veche. Nu am facut nicio sesizare până în momentul de față, dar o voi face în scurt timp pentru că eu consider că viața locuitorilor din Beba Veche este afectată de această apă cu conținut ridicat de arsen“, a declarat presei locale primarul Ioan Bohăncanu.

Dacă se adeveresc, acuzele la adresa activităților din statul vecin sunt extrem de grave. Motiv pentru care România Curată l-a rugat pe primarul Bebei să explice ce dovezi are că în Serbia sunt exploatări de gaz de șist: “Nu avem. Presupunem și noi. Nu suntem siguri. Categoric”. Reamintindu-i de scandalul Petrom, acesta a explicat: “Nu mai sunt exploatări. Cosmetizează zona și acum vor să vină ăștia. Inclusiv pe perimetrele unde a fost înainte Petrom”. Petrom se poate scuza că nu-i vinovat pentru că nu mai extrage țiței în prezent, însă totuși e singura companie care a scărmănit subsolul zonei, iar urmele din apă sunt specifice industriei petroliere.

Pe fir s-a băgat Gazprom, prin subsidiara din Serbia

După ce-au scăpat de Petrom, de vreo două săptămâni locuitorii se tem, pe bună dreptate, că vor fi bântuiți pe mai departe de același coșmar. Asta fiindcă recent ogoarele din zonă au fost, pe neanunțate,  împânzite de echipamentele și oamenii NIS Petrol SRL, al cărei acționar este Naftna Industrija Srbije j.S.C. din Novi Sad, cea mai mare companie petrolieră a Serbiei. Pachetul majoritar al Nafta Industrija Srbije (abrevierea: NIS) este deținut de gigantul rus Gazprom, prin Gazprom Neft. În 2012 NIS primise un buget de 588 milioane de dolari pentru lucrări de explorare de petrol şi gaze în România, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina.

În România NIS Petrol SRL a avut până în martie 2013 doi administratori. Primul: Željko Kirin, actualmente CEO la Prospecțiuni SA, și în trecut angajat în Tender Oil&Gas, aparținând mogulului post-decembrist Ovidiu Tender. Al doilea: Mihai Corbu. Mihai Corbu (în prezent urmărit penal) este fost director al Lukoil România și cel care a intermediat tranzacționarea dreptului de difuzare a meciurilor de fotbal, între Liga Profesionistă de Fotbal și RDS/RCS, în contextul în care în paralel, Mitică Dragomir și patronul RDS, derulau afaceri împreună din care Mitică de la Ligă obținea un profit consistent. De asemenea, Mihai Corbu a avut grijă și ca achizițiile Gazprom, după intrarea companiei pe piața benzinăriilor din România, să fie legalizate la cabinetul Ioanei Băsescu, fiica președintelui României. Lukoil a fost unul din sponsorii PDL și ai lui Traian Băsescu în campania prezidențială din 2009.

NIS Petrol SRL nu acționează în zonă de una singură, ci e sprijinită în demersurile pe lângă autorități de Geolink SRL, firmă cu profil topo, ce aparține lui Ioan și Adriana Rodina. Cuplul Rodina s-a asociat în 2010, prin intermediul firmei Creapolis SRL, cu firma Sports Games SRL din Timişoara, unicul importator şi distribuitor al produselor sportive marca Fisher în România şi Republica Moldova. Până la acel moment, asociat era deputatul PD-L Alin Popoviciu cu 50%. Împreună cu Ioan Rodina, în acționariatul firmei a intrat și Andreescu Diana Ornella (fiica lui Constantin Ostaficiuc, pe atunci șef al CJ Timiș). Ostaficiuc este un apropiat al lui Ovidiu Tender și cel în mandatele căruia s-a înstrăinat vila de protocol a lui Nicolae Ceaușescu împreună cu terenul aferent, de aproximativ 10.000 mp, amplasată ultracentral într-unul din cele mai frumoase și mai verzi locuri ale orașului, lângă Parcul Copiilor din Timișoara.

Cei de la NIS Petrol SRL au anunțat în această vară că efectuează explorări pe un lot la Periam, ce se întinde pe o suprafaţă de 1.070,6 kmp, un lot la Biled, ce se întinde pe 1.113,2 kmp, terenurile aparţinând unor persoane private, administraţiei comunale sau altor instituţii. În vestul ţării, NIS Petrol colaborează, pentru explorare şi producţie, cu patru companii în şase blocuri petroliere, explorările Periam, Biled, Jimbolia şi Crai Nou în Timiş şi Tria şi Băile Felix în Bihor, iar dacă forajele vor scoate la iveală petrol, proiectele NIS Petrol în România vor ajunge la 600 de milioane de euro.

Baza de operațiuni pentru zona Beba Veche- Dudești este la Sânnicolau, într-un spațiu închiriat de la Primărie, spațiu prevăzut cu parcări generoase pentru flota de autoutilitare aduse de NIS Petrol SRL. Primăria Sânnicolau este condusă tot de un membru PDL, apropiat al lui Traian Băsescu. S-a văzut atunci când Președintele României și-a făcut publică intenția de a candida pentru un al doilea mandat, în 2009 și s-a văzut acum câteva zile, când Traian Băsescu s-a întors în orașul bănățean pentru o baie de mulțime între prieteni, imediat după anunțul partenerului lui Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, că începe procedurile pentru a treia sa suspendare.

Cu ce drept se intră pe proprietățile oamenilor?

De ce s-au supărat localnicii din zona Beba-Veche? S-au mobilizat în număr de aproximativ 60, avându-l în frunte pe artistul plastic și fotograful Ivan Vasilchin (care locuiește în epicentrul zonei, la Dudeștii Vechi) , care merge din sat în sat, informând oamenii în legătură cu drepturile lor și cu obligațiile firmei fiică a Gazprom. De pildă aceea de a obține acordul proprietarilor de terenuri, pentru a-și poziționa utilajele, echipamentele, oamenii pe pământurile lor.

Ulterior numeroaselor plângeri făcute la Poliție, cei de la NIS Petrol au încercat să fenteze problema legalității prezenței și activității lor pe niște terenuri private și au bătut la ușile arendașilor, ferme mari care administrează suprafețe de mii de hectare de teren. Însă legea nu permite arendașului decât să lucreze pământul și să culeagă rodul lui, nu să decidă cine desfășoară alt tip de activități pe el. Interesant este că au găsit împotrivire nu doar la micii proprietari, ci și la marii fermieri, precum Emiliana West Rom SRL, care exploatează 14.000 de hectare, care nu și-a dat, oricum acordul, dar pe terenurile cărora au intrat de asemenea neanunțați cei de la firma pui a Gazprom. Acolo unde li s-a opus rezistență civică, cei de la NIS și-au luat echipamentele și le-au mutat în alte locații, unde oamenii sunt mai cooperanți.

În prezent, localnicii sunt convinși că Gazprom a venit în Banat să deschidă exploatări de gaze de șist. Hârtiile de la ANRM nu specifică decât termenul generic “hidrocarburi”. În schimb directorul NIS Petrol România a dat o hârtie oficială, pentru liniștirea spiritelor, în care susține că nu caută decât hidrocarburi convenționale. Cert e că după ce activitățile Petrom i-au ”fericit” pe oameni cu o apă de nimic, acum nu mai au încredere în petroliști și-i vor alungați. Atât oamenii, cât și aleșii lor. Unul dintre cei mai pro-activiști este chiar primarul Bebei Vechi.

În dubiul legat de cauza contaminării apei (efect pe termen lung al exploatărilor făcute de Petrom și ecologizate ineficient sau efecte recente ale unor exploatări de gaze de șist din Serbia?) un răspuns ar putea veni de la Garda de Mediu. Iar autoritățile (de la primar la Poliție și alte instituții abilitate) ar putea veghea la respectarea drepturilor localnicilor de a decide cine calcă pe proprietatea lor. Deocamdată, localnicii se organizează și se informează. Aproape săptămânal au loc întâlniri fie între ei, fie cu activiști de mediu, sau chiar proteste generate de incidentele cu reprezentanții firmelor de prospecțiuni.

***

Incidentul Petrom din 2011, ignorat de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș

Într-un interviu luat lui Ioan Bohânceanu în iunie 2014, pe când nu izbucniseră încă protestele localnicilor, acesta declara, referitor la venirea Gazprom și la accidentul de mediu al Petrom: “în comună nu avem rețea de distribuție a gazelor, deși ne dau târcoale firmele care vor să exploreze și exploateze zăcămintele din subsol. Chiar Gazpromul vrea să facă prospecțiuni. Companiile care vin nu caută gaz de șist, ci zic că vor să exploreze țițeiul și gazele convenționale. Noi nu ne putem împotrivi, că până la un anumit punct ei au toate aprobările de la Guvernul României. Până acum a exploatat doar Petromul, care sincer ne-a stricat și apa. Petrol la mică adâncime nu mai există în clipa de față. În schimb există la adâncime mai mare. La 10.000 m există rezerve serioase, dar cine sapă acolo? Petromul scoate de la 3000. Cu Petromul a fost necaz, că metodele prin care se scoate la suprafață țițeiul ăla constau în injectarea a foarte multe săruri, care au ajuns în apa freatică, iar noi am simțit că apa pe care o bem are gust de petrol. Petrom au reparat din banii lor, dar doar o parte. Ne-au făcut un nou foraj, de vreo 50.000 de euro, dar tot mai trebuie o stație de tratare a apei. Apa vine curată, dar tot mai are un mic miros, în special în zona Pordeanului”.

În urmă cu trei ani, la momentul infestării apei de băut din satul Pordeanu, comuna Beba Veche, evz.ro titra: „Ca urmare a faptului că apa din localitate a fost infestată cu substanţe de natură petrolieră, devenind astfel nepotabilă, ISU Banat transportă, de două ori pe săptămână apă pentru consumul oamenilor şi animalelor acestora, în localitatea Pordeanu”, conform lui Mihai Benga, şeful ISU Banat Transporturile de apă ale ISU au început după ce primarul comunei a dus la ISU Banat o mostră de apă infestată: „În sticlă se vedea clar că apa e plină de reziduuri petroliere”, a declarat şeful ISU Banat. În vara lui 2011, primarul Bebei, Ioan Bohănceanu, declara: „Petrom face exploatări neraţionale în zonă. La noi sunt foarte multe schele de petrol. Problema este că, după ani şi ani de exploatare, nu se mai poate scoate aşa de uşor ţiţeiul, care este tot mai puţin, iar ei au început să facă un fel de injecţii în sol. Apoi ne-am trezit cu problema aceasta”. Și alte publicații au relatat la acel moment despre subiect, printre care debanat.ro, renasterea.ro.
În mod ironic, cei de la Agenția pentru protecția Mediului Timiș, în Raportul Anual privind Starea Factorilor de Mediu în Regiunea Vest pe anul 2011 (vezi aici) nu fac nici o referire la infestarea pânzei freatice din Beba Veche de către compania Petrom. De parcă această poveste nici c-ar fi existat. Situația nu e de mirare. Autoritățile de mediu din statul american Pennsylvania au refuzat să facă publice sute de rapoarte legate de contaminarea surselor de apă potabilă în urma exploatărilor de gaze (convenționale sau de șist) timp de șase ani. Rapoartele au devenit publice recent, doar în urma acțiunilor în justiție. DETALII AICI.

***

DOCUMENTE ȘI IMAGINI:

Printr-o adresă oficială (primul document), din 3 septembrie, NIS Petrol (Gazprom) dă asigurări că nu e interesată de gaze de și sist și că nu va utiliza fracturarea hidraulică. Răspunsul lor este contrazis însă, cel puțin parțial, de către Geolink (al doilea document), firmă de prospecțiuni, angajată de NIS Petrol, care arată că prospecțiunile urmăresc să pună în evidență posibilitatea existenței hidrocarburilor. Gazele de șist intră în categoria hidrocarburilor. 

nis precizare nu cautam gaze de sist

hidrocarburi

Fermierii, mai mari sau mai mici, din Dudeștii Vechi, Beba Veche, Cenad, Sânicolaul Mare și alte localități din zonă specifică în mod expres că NU ȘI-AU DAT ACORDUL pentru a se efectua prospecțiuni pe terenurile lor

fermierii nu acorda dreptul de a se intra pe terenurile lor

semnaturi dudestii vechi

Tot în Vestul țării, în perimetrele din Arad, există situații tensionate între prospectori și proprietarii de terenuri. Pe de o parte, Prospecțiuni SA (Ovidiu Tender) care lucrează pentru Panfor Oil & Gas dă asigurări (primul document) că nu caută gaze de șist și că nu există niciun risc de pe urma activității lor. Pe de altă parte, Prospecțiuni SA distribuie fluturași (al doilea document) în care îi amenință cu procese și cu solicitarea de despăgubiri pe proprietarii care nu le permit să intre pe terenurile lor.fluturas prospectiuni panforafluturas prospectiuni panfora 2

Acțiuni de informare în localitățile din Vestul României. ”Semănăm grâu, nu sonde!” este mesajul localnicilor.

semanam grau nu sonde

Protest la Cherestur, localitate aflată în același perimetru cu Beba Veche, Dudeștii Vechi și Cenad

protest cherestur

Localnici din Dudești, la ManiFEST, primul festival anti-fracking din România, alături de Harry Tavitian și activiști din alte localități din România

dudesteni la puiesti

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Petrom sau Gazprom? Cine a otrăvit apa în Banat? Și cât de tensionată a devenit lupta între localnici și firmele de prospecțiuni în Vestul țării

  1. AMERICANUL

    Inainte de 1989 asemenea cazuri de poluare erau pedepsite penal fara nici o mila acum dupa 1989 cand avem si un MINISTER al protectiei ecologice se aduna fara jena SPAGA care trebuie sa fie din ce in ce mai mare…cu cat mor mai multi oameni sau mai multe animale din cauza poluarii ……

    Reply
  2. Marin

    Am si eu o nelamurire: de ce nu apare OMV, ci Petrom? Sau sonda aia a ramas suspendata in trecut? Cumva pentru a nu se proteja partenerul occidental?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *