
28.07.2020. Împreună cu silvici din Asociația Valori Superioare, în Munții Gurghiu, în unul controalele pe teren care au stat la baza sesizării DNA. Foto: Arhiva personală
-
Pare ireal, dar, totuși, e adevărat, țin în mână ordonanța DNA Târgu Mureș prin care procurorii anti-corupție explică cum au ales să renunțe, luna trecută, la un dosar penal legat de tăieri ilegale de păduri de anvergură.
-
Timp de mai bine de cinci ani (dosarul de cercetare a fost deschis, în urma sesizării mele, în decembrie 2020), procurorii anti-corupție au audiat trei persoane și au făcut două solicitări de informații de la instituții publice.
-
Asta e tot ce au ”muncit”/”cercetat” vreme de cinci ani la caz, înainte de a trage concluzia că nici vorbă de grup infracțional organizat și de abuz în serviciu și că de restul unei lungi liste de infracțiuni e cazul să se ocupe procurorii de la alte parchete. Asta pentru acele infracțiuni care nu s-au prescris între timp!
-
Un raport al Corpului de Control al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor (declanșat tot la solicitarea mea) a constatat, în 2020, comiterea a zeci de infracțiuni și tăierea a mii de metri cubi de lemn fără acte (asta în condițiile în care a controlat doar o parte dintre faptele sesizate).
-
În timpul controalelor, un silvicultor, asupra căruia se încerca pasarea întregii responsabilități, s-a sinucis, iar altul a avut o tentativă de sinucidere.
-
Rezultatele raportului au fost ținute ascunse de Guvern, deși aveau obligația să mi-l trimită (solicitarea a fost făcută în calitate de senator, în 2020), la fel cum Guvernul ține secret un alt raport, din 2019, legat de tăierile ilegale din aceeași zonă!
-
Chiar dacă pentru o parte din aceste infracțiuni au mai fost deschise dosare de cercetare penală și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin, și la cel de pe lângă Tribunalul Mureș, din ordonanța DNA Târgu Mureș nu rezultă să fi fost vreunul încheiat cu trimitere în judecată!
Un alt raport al Corpului de Control al Ministerului Mediului e ținut, în continuare, secret, iar procurorii anti-corupție n-au fost curioși să afle ce e în el
-
Investigații jurnalistice de după anul 2020 au prezentat continuarea activității infracționale în zonă, în unele cazuri prin metode de un primitivism incredibil! Iar procurorii din Mureș au dat înapoi camionul confiscat de la hoții de lemne, pe motiv că valoarea acestuia ar fi disproporționată în raport cu prejudiciul cauzat!
-
Colateral, dar nu lipsit de relevanță, săptămâna trecută, PNL a propus-o pe avocata Schweighofer, Cristina Trăilă, pentru funcția de secretar general al Guvernului Ciolacu. Este vorba de fosta deputată PNL care, anul trecut, în Comisia Juridică, a votat împotriva legii de înființare a ”DNA-ului Pădurilor”, o instituție care ar fi trebuit să se ocupe cu adevărat de combaterea infracțiunilor de mediu, nu să îngroape cercetarea lor.
-
Apoi, avocata Schweighofer a mințit că ar fi votat pentru respingerea ”DNA-ului Pădurilor” și m-a dat în judecată după ce am prezentat dovada video cu votul ei!
Cinci ani pentru trei audieri de martori!

Procurorii anti-corupție de la Mureș au avut nevoie de cinci ani pentru trei audieri de martori, ca să pună concluzia că… nu e treaba lor! Foto: Facsimil după comunicarea DNA care a ajuns, ieri, la mine

Audierea șefului Serviciului Garda Forestieră Județeană Mureș, Bogdan-Silviu Lăpușan, a avut loc pe data de 4 martie 2025, la peste 5 ani de la deschiderea dosarului de la DNA. A fost a treia și ultima audiere (după cum rezultă din ordonanța DNA, la mai puțin de o săptămână, procurorii anti-corupție luând decizia de clasare, disjungere și declinare. Vă las pe voi să apreciați dacă această ultimă audiere a vrut să mai clarifice/afle ceva sau a fost doar o formalitate pentru a pretinde că ”s-a muncit”. Foto: facsimil ordonanța DNA
Ce spune Raportul Corpului de Control al Ministerului

Ministerul a refuzat să-mi trimită raportul cu rezultatele anchetei Corpului de Control, deși avea obligația constituțională să facă acest lucru, control fiind solicitat în calitate de senator. Foto: facsimil ordonanța DNA
Activitatea infracțională continuă, cu procurorii de partea hoților!
Acesta e minimul minimului, având indicii că, în realitate, activitatea infracțională și prejudiciul a fost mult mai mare. Iar după cum arată alte investigații proprii și ale altor jurnaliști, activitatea infracțională a continuat și ulterior. Tot în această zonă a fost semnalat cazul camionului confiscat de la hoții de lemne (proprietatea unei firme vizate în dosarele de cercetare penală), dar returnat pe semnătura unui procuror, pe motiv că ar fi prea mare paguba pentru hoți în raport cu prejudiciul cauzat.
Și tot în această zonă, jurnalistul Andrei Ciurcanu, de la RISE Project, a documentat modalități absolut primitive prin care sistemul de urmărire a materialului lemnos SUMAL 2.0 era ocolit, fără tragerea la răspunderea a făptuitorilor (vezi aici, pe larg).
Dosar de anvergură, dar nu sunt indicii certe!

Procurorii DNA recunosc că e un caz de anvergură, dar zic că nu ar fi indicii de criminalitate organizată. Potrivit acestora, pot fi comise zeci de infracțiuni, se pot tăia ilegal și se pot fura mii de metri cubi de lemn (ceea ce presupune sute de transporturi pe același drum!), se pot întocmi acte în fals, se pot face controale fictive care pretind că arbori pe picioare au fost tăiați (!), lemnul furat se comercializează (și nu e vorba doar de lemn de foc – că s-a licitat pentru lemn de foc, rărituri mai exact, dar s-au tăiat copaci pentru cherestea, din altă parte), de implicat sunt implicate cam aceleași firme care au câștigat licitații în ocoale silvice care acoperă mai bine de jumătate din suprafața unui județ, dar toate acestea sunt cazuri izolate, nu criminalitate organizată! Foto: facsimil ordonanță DNA
”Nu au putut fi evidențiate date și indicii certe care să confirme o complicitate a responsabililor fondului forestier din județul Mureș și a organelor cu atribuții de control în domeniul silvic cu reprezentanții societăților comerciale cu obiect de activitate exploatarea masei lemnoase”, este concluzia procurorilor anti-corupție.
Acum vă întreb și pe voi: cum ar fi putut fi evidențiate date și indicii certe când tot ceea ce au făcut, vreme de peste 5 (cinci) ani, procurorii DNA a fost să audieze trei martori, dintre care unul a fost denunțătorul, altul a fost directorul DS Mureș, Ilie Covrig (cel care, la rândul lui, a fost printre cei care au sesizat ilegalitățile), iar cel de-al treilea a reprezentat una din instituțiile cu rol de control. De altfel, cele două comunicări de informații solicitate au fost către Poliție, respectiv Garda Forestieră Brașov. Adică instituții, în special Garda Forestieră Brașov, despre care existau informații – pe care le-am prezentat și procurorilor DNA – că ar fi fost implicate în mușamalizarea tăierilor ilegale din județul Mureș.
Mai mult, despre modul în care și-a îndeplinit atribuțiile (sau nu și le-a îndeplinit) Garda Forestieră Brașov există un raport al Corpului de Control al ministrului Mediului care nu a fost făcut public și pe care procurorii DNA nu l-au solicitat!
Raportul Corpului de Control care e în redactare de 6 ani!
Investigațiile legate de tăierile ilegale de păduri din județul Mureș le-am început pe 11 septembrie 2019, când, în urma informațiilor primite de la jurnalistul Dan Păvăloiu, am solicitat o primă anchetă a Corpului de Control al Ministerului, Apelor și Pădurilor cu privire la modul în care Garda Forestieră Brașov ar închide ochii la tăierile ilegale din pădurile județului Covasna.
Printre cei menționați era și șeful unui ocol silvic privat, Porzsolt Levente, fost coleg de facultate cu un șef din Garda Forestieră Brașov, Nagy Daniel, cu tatăl căruia ar fi înființat o firmă privată în 2016. Ulterior, Porzsolt Levente a fost numit șef al Gărzii Forestiere Naționale (în timpului mandatului de ministru al lui Tanczos Barna).
Într-un prim răspuns de la Minister, am fost informat că se vor face verificări pe teren cu privire la cele semnalate.

Pe 10 octombrie 2016, Ministerul m-a anunțat că se vor face verificări pe teren. Sursa: Senatul României
Pe 12 noiembri 2018, am revenit cu o nou interpelare către Minister, prin care am solicitat extinderea anchetei și cu privire la tăierile ilegale de pe raza OS Răstolița (jud. Mureș), de unde îmi fuseseră raportate fapte similare care ar fi beneficiat de acoperirea Gărzii Forestiere Brașov.
În sesizare erau firme pe care le-am regăsit, ulterior, și în documentările legate de tăierile ilegale și furturile din alte ocoale silvice din jud. Mureș (Fâncel, Gurghiu). De asemenea, era descrisă metoda creării unor partizi neatractivi (licitații pentru exploatarea de lemn slab calitativ, ieftin, dar în realitate, se tăia, din altă parte, lemn mult mai valoros), documentată, apoi, în investigațiile din 2000.
În răspunsul din 27 noiembrie 2018, pe care l-am primit la începutul lunii decembrie 2018 sunt anunțat că Ministerul a dispus un control la Garda Forestieră Brașov, urmând ca rezultatele acestuia să-mi fie comunicate după avizarea și aprobarea Raportului de Control.

27.11.2018 Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță control la Garda Forestieră Brașov. Sursa: Senatul României
”Controlul s-a extins, raportul urmează să fie aprobat și semnat”
Pe 8 aprilie 2019, am solicitat, oficial, să-mi fie trimis Raportul de Control dacă a fost finalizat și aprobat.

07.06.2019. În răspunsul primit în vara anului 2019, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță extinderea controlului la Garda Forestieră Brașov. Din răspuns rezultă că Raportul de control legat de controalele Gărzii Forestiere Brașov a fost înainte către ministru, pentru a fi aprobat. De unde rezultă că a fost finalizat. Sursa: Senatul României
În septembrie 2020, după aproape doi ani de la răspunsul în care eram informat că Raportul privind Garda Forestieră Brașov mai avea nevoie doar de semnătura ministrului, am revenit cu o nouă interpelare, în care am solicitat atât raportul în discuție, cât și cel legat de controalele solicitate în vara acelui an cu privire la tăierile ilegale de păduri din județul Mureș.

În răspunsul primit pe 2 noiembrie 2020, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acel moment, Costel Alexe, anunța controlul la Direcția Silvică Mureș și în ocoalele silvice din subordine, dar nu mai zicea nimic din raportul din 2018-2019, legat de Garda Forestieră Brașov. ”În prezent se lucrează la finalizarea raportului de control, urmând a vă comunica rezultatele acțiunii și măsurile detaliate. Sursa: Senatul României
Cum n-am primit răspuns, înainte de a redacta sesizarea penală, pe 16 noiembrie 2020, am adresat o ultimă interpelare prin care am solicitat transmiterea rezultatelor anchetelor Corpului de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. După cum se poate verifica, pe site-ul Senatului, interpelarea a rămas, pur și simplu, fără răspuns. O altă interpelare rămasă fără răspuns, a fost legată de numărul persoanelor cu dosare penale, angajate în Romsilva. Director general al Romsilva era, în acel moment, Teodor Țigan, ”celebrul” beneficiar al primei de pensionare de 100.000 de euro.

Interpelări fără răspuns. După cum aveam să aflu ulterior și după cum se arată și în ordonanța DNA Târgu Mureș, raportul constata săvârșirea a 28 de infracțiuni și peste 6.000 de metri cubi tăiați ilegal, doar pentru anii 2019-2020 și doar pentru o parte din ocoalele silvice din subordinea DS Mureș pentru care am trimis sesizări Sursa: Senatul României
DNA n-a întrebat nimic de controlul Gărzii Forestiere Brașov. Dar s-a spălat pe mâini după ce a discutat cu reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov
După 6 ani de la momentul în care am fost anunțat că Raportul de Control privind activitatea Gărzii Forestiere Brașov legată de controalele în ocoale silvice din Covasna și Mureș a fost finalizat și mai așteaptă semnătura ministrului, acesta continuă să rămână secret. După 5 ani de așa-zisă ”cercetare”, DNA Târgu Mureș a clasat acuzațiile de abuz în serviciu și și-a declinat competența în privința celorlalte, într-un moment în care pentru unele deja a intervenit prescripția, iar pentru altele va interveni în curând.
Decizia DNA Târgu Mureș vine după o comunicare cu… Garda Forestieră Brașov și o audiere a reprezentantului de la Târgu Mureș, nici măcar a directorului regional! Din ordonanța DNA Târgu Mureș rezultă că procurorii anti-corupție nici măcar n-au fost curioși să afle ce ar putea să scrie în Raportul de Control al Ministerului, nefiind făcută nicio referire la vreo solicitare prin care ar fi încercat să-l obțină și/sau privitoare la conținutul lui.
Că e lehamite, incompetență, nepăsare ori mai mult decât atât e un răspuns pe care vă rog să-l dați voi.
- Decembrie 2006. Sute de pagini și anexe pregătite pentru DNA, în dosarul tăierilor ilegale de amploare din județul Mureș
- Sesizarea și anexele au cuprins referiri și la rapoartele de control. Procurorii DNA i-au întrebat pe cei de la Garda Forestieră ce scrie în ele despre ei!
În timp ce DNA Târgu Mureș a decis ca, în ciuda dovezilor unor tăieri ilegale de anvergură, să nu trimită pe nimeni în judecată, avocata Schweighofer m-a dat în judecată, cere daune uriașe și să elimin articolele în care dezvălui amploarea tăierilor ilegale de păduri. Am nevoie de sprijinul tău, să duc la capăt procesul, dar, mai ales, lupta pentru păduri! Mulțumesc!
Toti oamenii cinstiti cu 2 neuroni in cap stiau de la inceput ca DNA va fi un instrument de coruptie, nu de anti-coruptie. Si totusi, mai bine de 10 ani, fictiunea anti-coruptiei a fost folosita pentru a inlocui un sistem corupt (PSD) cu unul si mai corupt si anti-democratic (actualul). Sper ca tolomacii care au pus umarul sa-si dea seama ce au facut si sa planga.
Este „normalitatea” epocilor „ESCU”.
Ce au se cu, riștii !!! în comun cu aceste vremuri? Partidul cumva?!!!
De la țapinarii de rând |(din domeniul lemnului și distileriile lemnului & co alte resurse „organice„) până la Gold corporation-știi cianurilor.
Money talks in pensiile DNA-ului lui Poantaaa (Titul-escu) lu| Năstase de la Părțile de Fier de la Bell-gradului aflat la sute de kilometrii de „porți||!|!!