După ani de aranjamente cu studii false, am ajuns la prima victimă a Ordonanței Ecocidelor (OUG 175/2022). Este vorba de frumosul râu Belareca, care nu, nu va fi sacrificat pe altarul energiei, nu-i nicio miză energetică aici, ci va fi sacrificat pe altarul aranjamentelor de factură neoceaușistă.
Belareca este un râu de munte mediu ca debit, dar care în perioada caldă a anului abia se târăște pe fundul albiei. Neoceaușiștii vor termina ctitoria ”Epocii de Aur”, barajul de la Cornereva, și, cu debitul modest al Belarecăi, care va alimenta acumularea antropică de apă, și din care se scade evaporarea, sub nicio formă nu va rămâne un debit care să facă rentabilă finalizarea proiectului ceaușist.
Dar, chiar dacă este o afacere total nerentabilă, cei ce-și spun liberali n-au precupețit niciun efort pentru ducerea la îndeplinire a decretului tovarășului: Decretul nr. 158/13.05.1980.
La presiunile politice, aflăm că s-a emis acordul de mediu.
Foarte trist și îngrijorător este faptul că, în Banatul cu „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”, nu se mai găsește societate civilă care să se opună la o astfel de crimă de factură ceaușistă, care contravine total legislației contemporane de mediu, îndeosebi Directivei Cadru privind Apa.
Cel mai grav este pentru localnicii din satele cărora le va fi furat râul: Mehadia, Plugova şi Globurău. Pentru cei care își mai cunosc câte de cât țara, numele de Mehadia trebuie să trezească ceva reverberații. Avem acolo un spectacol al naturii care se împletește cu multă istorie zbuciumată, lângă fosta graniță a imperiilor. Avem și o veche cetate, un peisaj spectaculos. Distrugerea acestui peisaj, prin dispariția râului, nu este doar o problemă de mediu, ci și una identitar-culturală. Vedeți mai jos o veche pictură, vă puteți închipui cum arată acel peisaj fără râu, cât de știrbit este.

Cetatea medievală de la Mehadia a fost administrată de cavalerii teutoni și a avut o importanță strategică în timpul războaielor lui Iancu de Hunedoara cu turcii. Sursa: Facebook
Ce (nu) știu localnicii
Foarte abuziv este faptul că localnicii nu au fost deloc consultați, vor afla ce se întâmplă când va fi mult prea târziu. Și ajungem din nou la abuzul cu Ordonanța Ecocidelor (OUG 175/2022), care exceptează 9 proiecte hidroenergetice nerentabile și ilegale de la procedura legală de evaluare de mediu, doar pentru că așa i-a ordonat Daniel Zamfir lui Ciucă, după ce CCR a respins legea anti-natură a lui Zamfir (PL-x 132/2022), din păcate doar pe considerente extrinseci.
Interpretarea Ordonanței Ecocidelor a rămas cu totul la latitudinea acestui minister de-naturat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a decis să încalce Convenția de la Aarhus și să facă un simulacru de evaluări de mediu, mutând evaluarea de la agențiile pentru protecția mediului la o obscură direcție din minister. Astfel, anunțurile privind simulacrul de evaluare de mediu au fost ascunse în site-ul ministerului, într-o secțiune pe care chiar și ONG-iști de mediu au dificultăți în a o găsi.
De unde să își închipuie localnicii din satele afectate direct și grav că nu unde prevede legea, la anunțurile de pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Caraș – Severin, ci ascunse undeva în site-ul unui minister, sunt anunțuri privitoare la degradarea fundamentală a calității vieții lor? Și chiar dacă știau și trimiteau observații, la ce folosea? La Jiu au fost trimise observații cât se poate de pertinente dar direcția obscură din minister care se ocupă de mușamalizări (DEICPSC) le-a ignorat total.
Prea puțini în fața asaltului politic
Se vor întreba unii unde au fost ONG-urile. Societatea civilă de mediu din România este exact opusul ”balaurului plătit de străini să saboteze”, inventat de politrucii corupți și de pseudo-presa aservită. Este total subfinanțată și are o capacitate de mii de ori sub necesar, evident că nu a avut capacitate să se implice pe toate cele 9 fronturi.
Eu am scris două articole, am vorbit la Radio Timișoara despre pericolul care pândește Belareca, au mai cerut dezbateri publice reale cei de la GEC Nera și… cam atât. Mai mult nu am putut să fac pentru conștientizarea localnicilor, mesajul se pare că nu a ajuns la ei.
Cu un fir de apă care se prelinge peste pietre, Burduja ne scoate din criza energetică
Unde s-a reușit informarea localnicilor agresați de un alt proiect promovat abuziv prin OUG 175/2022, cel de secare a Bâscei Mari, s-a cerut dezbatere, au mers la dezbatere și au cerut vehement renunțarea la proiectul nerentabil și ecocidar.
Dar nu a fost cazul și cu Belareca, din păcate.

Mircea Fechet și Sebastian Burduja, miniștrii PNL care au reînviat proiectele ceaușiste de distrus râurile și ariile naturale protejate. Sursa: Facebook
Cuplul PNL anti-natură din Guvernul României
Cine împinge acum aceste proiecte de pierdut bani și energie și distrus natura degeaba, cine este acum responsabil că nu se renunță la ele, nici în ceasul al 12-lea? Evident, este vorba de cuplul Burduja – Fechet. Ce drept au acești doi miniștri să distrugă patrimoniul natural al generațiilor următoare?? Ei nici acum nu au o reprezentativitate care să le dea dreptul la decizii atât de fundamentale, de grave, chiar și dacă privim îngust, doar la generația actuală.
Burduja a luat 7% la alegerile locale pentru primar din București, anul trecut. Fechet este președintele filialei PNL din județul Bacău. La alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, PNL a primit în județul Bacău 11% din voturi! Fechet ar fi trebuit să-și dea demisia chiar și de la filială, nu să fie pus din nou ministru!
Ce drept au doi liberali cu un grad de reprezentativitate derizoriu să forțeze secarea unui superb râu din Banat, să degradeze calitatea vieții localnicilor și se ne fure nouă, tuturor românilor, un astfel de element al patrimoniului natural?
CCR n-are nicio decizie de încălcare a dreptului la mediu sănătos!
Să fiu corect, nu sunt doar ei implicați. Au intrat pe ușa din dos pe pozițiile pe care le ocupă, au fentat democrația, dar nu ar fi suficientă doar decizia lor și a funcționarilor obedienți, care riscă chiar și abuz în serviciu ca să rămână în grațiile șefilor politruci. Legea de aprobare a Ordonanței Ecocidelor a fost totuși trimisă de Avocatul Poporului la CCR.
Dar de data aceasta CCR a refuzat să-și facă datoria și a respins sesizarea de neconstituționalitate. Ulterior, am întrebat Curtea Constituțională astfel:
”În vederea realizării unui articol de presă, vă rog să imi răspundeți la următoarele întrebări, în contextul respingerii sesizării Avocatului Poporului privind legea de aprobare a OUG 175/2022, cunoscută ca ”Ordonanța Ecocidelor” (dosar 1800AI/2023): Există, în toată istoria CCR, vreo decizie în care Curtea Constituțională a ținut cont de art. 35 din Constituție (Dreptul la mediu sănătos)? Dacă da, în care dosar/dosare?”
Iar răspunsul de la CCR a sunat astfel: ”Referitor la solicitarea dvs. de a identifica în istoria Curții deciziile în care s-a ținut cont de art.35 din Constituție, vă informăm că statisticile existente la Curtea Constituțională nu oferă o referință a actelor Curții (Decizii, Hotărâri, Avize ) care să identifice decizii/acte care în conținutul lor fac trimitere la prevederile art.35 din Constituția României, republicată.
În conformitate cu prevederile art.11 alin.(3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, toate actele Curții (decizii, hotărâri, avize) sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, fiind totodată accesibile și pe pagina de internet a Curții, la adresa www.ccr.ro, secțiunea Jurisprudență sau Căutare decizii/dosare. https://dosare.ccr.ro/#/CautareDosare. Astfel, deciziile Curții Constituționale sunt informații comunicate din oficiu pe site-ul Curții, la adresa www.ccr.ro și aveți posibilitatea de a cerceta și identifica informațiile/deciziile din sfera dvs. de interes. Totodată, vă recomandăm și analiza Buletinelor Curții Constituționale, publicate pe site-ul Curții la secțiunea Publicații și statistici.
Informații legate de modul de căutare a unui act al Curții Constituționale pot fi obținute prin accesarea de pe această pagină a opțiunii „ÎNDRUMAR DE CĂUTARE” https://dosare.ccr.ro/content/IndrumarCautare.pdf ”
Concluzia de tras, din acest răspuns evaziv, este că CCR nu acționează în sensul respectării art. 35, că nu au ce să răspundă. Dar nu m-am limitat la a trage o concluzie din răspunsul CCR și am căutat în deciziile CCR, iar temerile s-au confirmat. Niciodată CCR nu a blocat o inițiativă legislativă nocivă pentru patrimoniul natural, pentru mediul înconjurător în general, bazându-se pe art 35.
Decizii anti-știință
Într-o țară civilizată din secolul 21, dreptul la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic ar trebuie să fie un drept esențial, avut în vedere cu prioritate în orice decizie susceptibilă că l-ar putea atinge chiar și vag, chiar și pentru o singură persoană. Ce să mai vorbim de decizii ecocidare, care ne mutilează țara, care ne afectează pe toți, care afectează toate generațiile viitoare!
Să nu ne culcăm pe-o ureche și să ne-nchipuim că Ordonanța Ecocidelor este ultimul răcnet al ceaușismului. Ceaușismul se transmite din generație în generație, atâta vreme cât nu se iau niciun fel de măsuri de contracarare. Această componentă barajistă a ceaușismului nu se bazează pe pseudoștiința de care mai vorbește un ministru, ci pe anti-știință. Știința spune că barajele și lucrările hidrotehnice reprezintă principala cauză a dispariției speciilor de apă dulce, dar ministerul anti-mediului din România continuă să autorizeze baraje!
Studiu în ”Nature”, relevant pentru crima de mediu de la Răstolița
Unii își închipuie că neoceaușismul este doar la așa-zișii suveraniști, dar cel mai feroce este neoceaușismul din PNL, până la urmă acesta ne mutilează țara, ei sunt la butoane.
Specii endemice ar putea dispărea din râul Belareca înainte de-a fi descoperite. Recent a fost descoperită în Kosovo o specie nouă de trihoptere, Tinodes lumbardhi. Ca o coincidență tristă, într-o zonă montană de asemenea amenințată de hidrocentrale, și pe un râu al cărui nume se traduce tot cu ”râul alb”, la fel ca Belareca, doar că de această dată din albaneză.
”Cu toate acestea, activitățile umane – în special construcția de hidrocentrale – pun o presiune semnificativă asupra acestor habitate, spun cercetătorii. Proiectele hidroenergetice, precum și poluarea și captarea excesivă de apă au afectat grav părți ale râului Lumbardhi i Deçanit, diminuând populațiile de insecte și ducând la o scădere vizibilă a numărului de pești.”
Belareca, în ciuda numelui sârbesc, are și ghinionul să fie ”de partea greșită a Dunării”. La sud de Dunăre se duce de 10 ani o luptă intensă, cu largi implicări sociale, împotriva hidrocentralelor, pentru salvarea râurilor. La Belgrad în 2019 a avut loc un protest masiv împotriva hidrocentralelor.
Când o să vedem așa ceva la București? Suntem un popor atât de dezrădăcinat și deculturalizat încat am uitat de ”râul, ramul”. I-am lăsat pe ceaușiști și pe neoceaușiști să ne devasteze rețeaua hidrografică, din adâncul munților până jos la Izbiceni pe Olt, pentru doar 15% din producția de energie electrică, procent produs de hidrocentralele interioare. Și acum vrem să-i lăsăm să continue moștenirea tovarășului, să ne extermine râurile pentru ceea ce reprezintă de fapt, prin sutele de milioane de euro alocate în continuare pentru nerentabilitate, o pierdere de energie.
Dar să ajungem și la contextul siderant care chiar ar impune demisia lui Fechet.
În timp ce Fechet și alți impostori de la Ministerul Mediului se pregăteau să posteze pe site acordul de mediu pentru AHE Cerna-Belareca, proiect ecocidar care nu doar seacă Belareca, ci și devastează prin hydropeaking ce-a mai rămas din Cerna la Herculane, apele umflate ale Cernei au adus în Dunăre un munte de gunoaie, mai ales din bazinul Belarecăi.
Ministerul Mediului, în loc să se ocupe cu problema gunoaielor de pe malurile apelor, din satele din bazinul Belarecăi, în loc să se ocupe de dezastrul ecologic existent deja, se ocupă cu aranjat hârtii pentru un alt dezastrul ecologic acolo, barajul de captare de la Cornereva.

Barajul Cornereva. Unul din miturile cu care sunt promovate proiectele ceaușiste zice că mare parte din dezastrul de mediu s-ar fi produs deja. În realitate, cele mai grave efecte se simt după ce râurile sunt captate și/sau blocate
DEICPSC, ”Direcția evaluare impact, controlul poluării și schimbări climatice”, în loc să se implice pentru găsirea unor soluții la problema gunoaielor din bazinul Belarecăi, o veche și notorie problemă (imaginile horror de la Orșova nu sunt o noutate), se ocupă cu mușamalizarea a 7 proiecte hidroenergetice ecocidare, ceaușiste, pe deasupra și neretabile (aici și aici).
Alte scene horror cu poluarea vedem acum filmate în rezervația Obanul Mare şi Peştera Movile, care adăpostește Peștera Movile, unică în lume!! Fechet se mai ocupă și cu distrugerea unei alte rezervații unice, Pădurea Zamostea – Luncă.
Impostura de la Ministerul Mediului a depășit cota de avarie, acest minister se ocupă în ultima vreme mai ales cu distrugerea mediului și, măcar în baza principiului utilizării eficiente a fondurilor publice, ar trebui desființat. Pentru ce face el, să emită hârtii acoperitoare pentru distrugătorii mediului, este destul un ghișeu.
***