Harta corupției judeţene

Finanțatori proiect

FDSC și EEA Grants, Open Society Foundation – Think Tank Fund.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.
Export date

Descarcă baza de date în format text (.csv), Excel (.xlsx) sau Open Document (.ods).


Toate datele sunt distribuite sub licenţă CC BY 4.0. ce presupune creditarea Societăţii Academice din România.


Pentru lucrări academice este recomandată citarea sursei datelor în felul următor:

Societatea Academică din România (SAR), (2015) Harta corupției judeţene 2010-2014. Bază de date machine readable, disponibilă la http://romaniacurata.ro/harta-coruptiei

Societatea Academică din România și Romaniacurata.ro pun la dispoziția celor interesați de activitatea Direcției Naționale Anticorupție și de fenomentul corupției manifestat la nivel judeţean o hartă online interactivă ce permite vizualizarea unei serii de informații referitoare la cazurile instrumentate de către procurorii DNA într-o manieră user-friendly.

Scopul acestei hărți interactive este acela de a facilia accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA, precum membrilor societății civile și jurnaliștilor, dar și celor din mediul academic care doresc să analizeze din punct de vedere statistic problematica (anti)corupției și, nu în ultimul rând, al publicului larg la informații descriptive și ușor comparabile la nivel de condamnare individuală. În acest sens, am inclus posibilitatea ca întreaga bază de date să fie descărcată într-un format reutilizabil. Licența CC BY 4.0. presupune creditarea Societății Academice din România.

Metodologie

Harta corupției judeţene conţine informații extrase atât din comunicatele de presă a condamnărilor definitive, cât și din comunicatele de presă ale trimiterilor în judecată publicate pe site-ul DNA. Date punctuale despre fiecare caz în parte au fost extrase și centralizate într-un format editabil și uşor accesibil prin diversele filtre puse la dispoziție.

Perioada de timp avută în vedere este 2010-2014, întrucât comunicatele referitoare la condamnările definitive sunt disponibile pe site-ul DNA doar din anul 2010.

În realizarea acestei hărţi am dorit să evidențiem, în principal, dispersia cazurilor de corupție la nivel județean. În consecință, în crearea bazei de date ne-am axat pe identificarea județului – extras din trimiterea în judecată disponibilă pentru fiecare condamnare în parte – în care fapta de corupție a fost realizată. Prin urmare, harta este colorată în funcţie de numărul de fapte comise în fiecare judeţ, indiferent de instanţa care a dat decizia finală sau de domiciliul persoanelor condamnate. În secţiunea Top se poate vedea un sumar al activităţii centrelor teritoriale. Cazurile dintr-un judeţ pot fi anchetate fie de către centrul teritorial în raza căruia s-au comis faptele, fie de către Biroul Central din Bucureşti.

Coloana Condamnări la 10.000 de locuitori prezintă raportul aproximat dintre numărul de fapte dovedite la 10.000 de locuitori şi numărul total de locuitori ai judeţului.

condamnări la 10.000 de locuitori = (nr. condamnări x 10.000) / populație judet

De asemenea, am dorit să evidențiem apartenența persoanelor condamnate (dacă activau în sectorul public sau cel privat), instituția(iile) de stat în care au activat (instituții private precum firme nu au fost evidențiate), calitatea persoanelor condamnate (dacă au avut o funcție de conducere/decizie sau de subordonare) și funcția exactă pe care o dețineau în momentul comiterii faptelor. De asemenea, am subliniat pentru fiecare caz în parte dacă fapta(ele) au vizat sectorul fondurilor europene sau s-au limitat la bugetul național. În plus, am ținut seama de natura condamnării (cu sau fără suspendare) şi de durata sentinţei.

Alte observaţii metodologice:

Pentru feedback și orice întrebări legate de Harta corupției judeţene, vă rugăm să ne contactați: valentina.dimulescu@sar.org.ro și andrei.macsut@sar.org.ro.

 


Mulţumim lui Marko Klašnja (Postdoctorand la Centrul pentru Studierea Politicii Democratice, Universitatea Princeton), pentru sprijinul acordat la realizarea acestei hărţi.

La realizarea acestei hărți au contribuit: Valentina Dimulescu, Andrei Macsut, Tudor Oprea, Denisa Diaconu, Simona Ernu, Simona Popescu. Interfața grafică realizată de Alexandru Popescu.