Catiusa Ivanov

BEC amână acreditarea de noi observatori pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale. Cui îi e teamă de observatorii voluntari și, mai ales, de aplicarea legii?

Centrul pentru Resurse Civice (CRC) a primit zeci de cereri pentru acreditarea unui număr suplimentar de observatori la turul II al alegerilor prezidențiale, însă Biroul Electoral Central (BEC) amână să ia o decizie în acest sens. Legea prevede că acreditarea numărului de observatori se face cu maxim 5 zile înainte de alegeri, fără a face distincție între cele două tururi de scrutin. Marian Muhuleț, purtătorul de cuvânt al BEC, a declarat pentru România Curată că se va lua azi sau mâine o decizie în acest sens. Reprezentanții societății civile spun că, cu cât se întârzie luarea unei decizii, cu atât munca de organizare a observatorilor și îndeplinirea formalităților de acreditare este îngreunată.

„Legea spune că rămân valabile acreditările de la turul I, însă nu spune nimic de suplimentare. Cele cinci zile se iau de la data alegerilor stabilite prin Hotărâre de Guvern. BEC va lua azi sau mâine o decizie în ceea ce privește suplimentarea numărului de observatori pentru turul II”, a declarat Marian Muhuleț, din partea BEC.

Cosmin Barzan, președinte al CRC susține însă că acreditarea de noi observatori reprezintă un act de normalitate: „Centrul pentru Resurse Civice consideră că acreditarea suplimentară de observatori este un act de normalitate. Luarea în discuție la un moment tardiv al acestei chestiuni nu face decât să ne îndepărteze de normalitate. Legea prevede că se pot acredita observatori cu 5 zile înainte de alegeri, fără să specifice dacă este vorba de turul I, II sau III. Până discută ei, nouă ne rămâne foarte puțin timp și ne îngreunează activitatea organizatorică. Vom înscrie și vom acredita atât observatori pentru secțiile de votare din România cât și pentru cele din străinătate pentru că experiența din turul I ne-a arătat cât de necesară este prezența observatorilor atât la secțiile de vot, cât și în jurul lor”, a declarat Cosmin Barzan, de la CRC.

Claudia Apostol, membru CRC, aduce clarificări suplimentare: ”Legea da, permite acreditarea și chiar s-a mers pe acreditare între tururi și la alte alegeri, în baza aceleiași legi. Însă din experiența primului tur am văzut că la nivelul Birourilor Electorale Județene (cele care emit efectiv acreditarea) lucrurile stau altfel, legea deodată nu mai e clară, au fost prevederi mult mai limpezi care au fost interpretate în fel și chip. De-asta am cerut clarificări direct de la BEC. Din păcate ele vin mereu ”mâine”. Asta auzim de luni, de când s-a depus cererea la AEP”. ”Noi am decis să primim înscrieri și să le depunem la BEJ-uri. Dacă ne vor refuza vom contesta și vom urma calea legală în acest sens. Este dreptul oricarui cetățean român fără apartenență politică să fie observator independent la alegeri”, a mai adăugat Claudia Apostol. Astfel, CRC a decis să primească în continuare înscrieri. O poți face și tu, aici.

La primul tur de scrutin, prin CRC au fost acreditați sute de observatori voluntari, care s-au orientat îndeosebi către secțiile de vot cu ”antecedente” în votul multiplu, traseism electoral, liste suplimentare etc. O parte dintre neregulile semnalate de aceștia le-ați putut citi și pe România Curată (aici) în ziua votului. Începând încă de duminică și apoi în zilele următoare, alte zeci de cetățeni și-au anunțat dorința de a se acredita ca observatori voluntari pentru al doilea tur de scrutin, astfel de solicitări și întrebări primind și pe mailul de contact al României Curate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “BEC amână acreditarea de noi observatori pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale. Cui îi e teamă de observatorii voluntari și, mai ales, de aplicarea legii?

  1. Marchi

    Ar trebui să ne mai mire ceva? Partidul-Stat e-n toate (chiar și în BEC-ul pe care, în naivitatea noastră, l-am crezut obiectiv, incoruptibil… )
    Să vă fie rușine!

    Reply
  2. Becze Melinda

    Unde a dispărut principiul de logică, potrivit căruia ceea ce legea nu interzice expres, este permis????

    Reply
  3. teasca

    in orice stat civilizat batalia dintre concurentii ramasi in cursa pentru Presedintia tarii se stabileste pe criterii de egalitate deplina intre candidati. De ce dl. Ponta nu s-a autosuspendat din functia de Prim-ministru pentru a merge pe picior de egalitate cu dl. Iohannis? Mai mult decat atat, scenariul votarii din diaspora mi se pare unul clasic, si anume: faceti totul pentru a parjoli ogoarele si a otravi fantanile in primul tur al alegerilor; eu vin ulterior si, cu fala unui izbavitor de neam spun: cine nu respecta dreptul inalienabil la vot pentru toti romanii din diaspora va plati cu capul! Este lesne de inteles ca Romania noastra nu va fi nici in vecii vecilor un stat liber, un stat suveran, atata vreme cat interesele marilor puteri stabilesc legile in spatiu Carpato-danubiano-pontic!!! Pacat, suntem romani, dar nu suntem urmasi de romani, mandri si gata sa ne batem (ideologic vorbind) cu cei ce ne conduc destinele din afara tarii!!! de 2000 de ani suntem tributari ai slugarniciei si vasalismului fata de altii.

    Reply
  4. Gigel38

    BEC-ul din dulie, ca nu face treaba curata. Tot mana lui Ponta e si acolo in BEC, altfel iesea din prima Iohannis clar. Voturi pompate de Ponta la greu sa iasa el deasupra!! Rusine mare sa va fie, oameni corupti peste tot in conducerea RO.

    Reply
  5. Nick

    In Montreal Consulatul a numit voluntari care – in exteriorul sectiei de votare – au ajutat la completarea formularelor, reducand astfel timpul de votare, altfel dilatat din cauza unei erori de la 2-3 min la 10 -15 min (cf. av. Antonie Popescu http://epochtimes-romania.com/news/exclusiv-cine-a-incalcat-legea-in-organizarea-alegerilor-din-diaspora-interviu–225576)

    Prin acest inimos si ingenios „patch” (peticire) Montreal a pierdut sansa unica de a fi alaturi de Londra si de Paris la capitolul proasta organizare a votarii. Care proasta organizare se datoreaza in ultima instanta exodului romanesc peste granite. Situatie a carei singura „fisura” apare doar cateva ore la 5 ani odata.

    Intrebarea mea este daca a fost legala aceasta plasare de benevoli in afara sectiei de votare, care sa accelereze procesul de votare ?

    SVP, daca ma puteti pune pe calea buna, multumiri anticipate.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *